5+1 Tipp: Hogyan NE védekezzünk gumilövedékessel?

2004 óta több tízezer darab muzeális vagy gáz-riasztó besorolású gumilövedékes, traumatikus fegyvert adtak el Magyarországon. Ezek kiváló nem halálos önvédelmi eszközök olyan esetekre, amikor a gázpisztoly/gázspray nem az igazi: szűk zárt térben, ellenszélben, tömegben.
Ugyanakkor rengeteg félreértés, tévhit terjed ezekkel kapcsolatban, most az önvédelmi bevetésük témakörében adunk néhány tanácsot/oszlatunk némi tévhitet.

1. Nehogy azt higyjük, hogy gyakorlás nélkül bármire is megyünk velük!

A leggyakoribb hiba, amit a gumilövedékes fegyverek vásárlói elkövetnek, hogy egyáltalán nem gyakorolnak ezekkel az eszközökkel. Megveszik, lőnek egyet-kettőt, aztán soha többet. Aztán ha esetleg használni kell, akkor mellélövik a célnak az egész tárat. Úgy pedig nem lesz hatásos, akárhány joule-lal is indul a gumilaszti! Az lenne az elvárt, ha kéthavonta legalább 20-40 lövést kilőne a lövedékes önvédelmi eszköz tulajdonosa, lehetőleg valami életszerű gyakorlás formájában.
Éppen ezért biztosan elmondható, hogy a gumist vásárlók többsége sokkal jobban járna egy klasszikus gázpisztollyal, mert azzal alig kell célozni, elég nagyjából a támadó feje fele fordítva többször elsütni.

2. Ne becsüljük túl a hatásos lőtávot!

A gumilövedékesek, melyek itthon kaphatók a hordható méretű modellek esetében reálisan 3-5 méteren belül hatékonyak, a puskák maximum 8-10 méterről. Egyrészt azért, mert szórásuk sokkal nagyobb jellemzően, mint egy valódi fémlövedékes lőfegyvernek,  másrészt mert a nagyon kis tömegű, kis sűrűségű lövedék a nagy légellenállása miatt rohamosan veszít az energiájából. 10 méteren 40-70%-ot bukunk a torkolati energiából!

3. Sose csak egyet lőjünk!

A gumilövedékes/traumatikus fegyver nem halálsugár, nem 12-es sörétes puska. Csak egy olyan baseball-ütő (egyes honfitársaink kedvéért: „BÉZBÓZÜTTŐ”) vagy gumibot, mellyel több méterről irdatlan nagyot oda lehet verni. És azokkal sem csak egyet ütünk ha azt hozza a sors.
A gumilövedékes/traumatikus fegyverek hatásmechanizmusa tehát csupán annyi, hogy  nagyot és fájdalmasat ütnek, ha ebből többet viszünk be gyors egymásutánban, az négyzetesen növeli a hatékonyságot. Láttál már bokszmeccset, ugye?

4. Soha NE célozzunk fejre!

Egyrészt mert kifejezetten nehéz eltalálni a jellemzően a célzott pontra ritkán és csak bizonyos távolságon betaláló gumisokkal a kisméretű, gyorsan mozgó fejet.
Másrészt mert pont a fejen/nyakon okozhat súlyosabb, veszélyesebb sérülést a gumilövedék, gondoljunk csak a szemekre!

5. NE tárazzuk vegyesen gáztölténnyel!

Mert a gázzal csak fejre érdemes lőni, a gumival pedig kifejezetten elkerülendő, lásd előző pont. Nem, aki nem szupermen (betmen, pókmen, bitumen stb.) az stressz alatt nem fogja tudni számolgatni hogy most akkor az első kettő vagy három gáz volt, váltanom kell. Stressz alatt csak húzzuk a billentyűt, amig tart a muníció.
Mindenképpen javasolt a gumilövedékes/traumatikus eszköz mellett gáz-riasztó fegyvert és/vagy gázsprayt készenlétben tartani/hordani.

+1: Sose hívjunk rendőrt!

(Nahát, ez pont ugyanaz, mint a gázpisztolynál és gázspray-nél. Vagy bármilyen önvédelmi esetben.)
A jogos védelmi helyzet a BTK-ban csodálatos szöveg, de csak arra vonatkozik, aki politikai/gazdasági elit tagja és van pénze nagyon drága sztárügyvédre. Aki itt olvasgat gumilövedékes témában, az nincs közöttük. Sose hagyjuk, hogy a hatóságok tudomására jusson az esemény!!!

Vass Gábor

Pin It on Pinterest