A lakásvédelemről kezdőknek

2013-ban hazánkban is hatályba lépett az amerikai ?Castle Doctrine?-hoz hasonló, a lakásba való behatolást bizonyos feltételek teljesülése esetén (éjjel, fegyveresen, felfegyverkezve vagy csoportosan történő behatolás) automatikusan élet ellenes cselekménynek tekintő új BTK.

Az új lehetőség miatt egyre többen döbbennek rá, hogy szabadon vásárolhatnak legális lakásvédelmi fegyvereket. Igen ám, de a vásárlás után elmarad a család felkészítése, ami egy éles helyzet sikeres leküzdéséhez nagyban hozzájárul.

Lássunk egy feltételezett szituációt!

Tételezzük fel, hogy egy átlagos család vagyunk. Anya és apa a hálószobában alszik, a fél éves kislányuk pedig a velük szemközt lévő gyerek szobában. A lakásban még egy nappali és egy konyha található, a konyhából nyílik a garázs is. Csörömpölésre riadunk fel az éjszaka közepén, kutyánk hangosan szűköl a konyha irányából.

Mit teszünk?

Apa mint a családfő felkapja az éjjeli szekrény fiókjában tartott gumilövedékes revolverét és a mellé készített zseblámpáját, majd pedig elsőnek kilép a szobából. Anya követi de előtte az ő oldalán lévő éjjeli szekrény fiókjából magához veszi az előre összekészített kis táskát ami egy mobiltelefon van feltöltött akkumulátorral mellé téve a telefon töltője, egy pelenkával, popsitörlővel, cumival és egyéb a kislánynak szükséges dolgokkal. Apa megáll az ajtófélfánál, anya pedig átszalad a gyerekszobába, eközben apa háttal a gyerekszoba felé hátrál, fegyvere a konyha irányába néz, de a lámpát még nem kapcsolta fel. Anya a gyerekkel bezárkózik a gyerekszobába (annak a kulcsa az ajtó mellé van felrakva egy szögre), apa pedig felkapcsolja a lámpát és elindul a konyha irányába. A nappaliban össze találkozik a betörővel aki éppen a család elektronikai eszközeit igyekszik összeszedni, ráordít aki erre megfordul a kezében pedig a feszítő vas villan meg a lámpafényben. 3 lövés dördül, a betörő ordítva a hasához kap,  eldobja a feszítővasat és a konyha felé rohan, majd pedig eltűnik az éjszakában. A házban még lehetnek, apa tovább halad a konyha irányában, ahol a család kutyáját a földön találja sérülten az ajtó pedig jól láthatóan fel van feszítve, de több behatónak nincs nyoma, a lakás biztonságos.

Az ordítás pillanatában anya azonnal tárcsázza a közelben élő rokonokat, akik hamarosan megjelennek a lakásnál. Az anya és a kislány az éjszakát egy közelben lakó rokonnál tölti, apa pedig kijavítja az ajtót. Úgy egyeznek meg, hogy mivel személyi sérülés nem történt, az okozott kár pedig minimális ezért nem értesítik sem a rendőrséget sem pedig a biztosítót. A család kutyáját a szomszéd viszi állatorvoshoz, az eb maradandó sérülések nélkül felépül.

Megtörténhet? Igen. Végződhet másként is? Igen, a megriasztott betörő nekiugrik a fegyvertelen családfőnek többször megszúrja azt majd pedig elmenekül. Az apa a súlyos sérülések miatt a helyszínen életét veszti, egy özvegy és egy árva marad utána…

Hiú ábránd az éles fegyveres lakásvédelem

Nagyon sokan gondolják, hogy éles lőfegyverrel oldják meg a lakásvédelmet. Ez ugyan elvileg lehetséges, hiszen a 253/2004-es kormányrendelet lehetőséget ad arra, hogy az engedéllyel rendelkező jelenlétében sport és vadászfegyverét töltve tartsa, de éppen ez a legnagyobb probléma. Hiszen ha az engedéllyel rendelkező nem tartózkodik a lakásban, akkor a sport vagy vadászfegyver csak elzárva és a lőszertől elkülönítve tartható. Amennyiben ezt megszegi, úgy az engedélyes szabálysértést követ el, ami miatt a fegyver tartási engedélyét bevonják. Az, hogy a család minden tagja rendelkezzen éles lőfegyverrel irreálisan drága, ezért ettől a jelenlegi cikkben eltekintünk.

Maradnak tehát a szabadon tartható, engedély nélkül megvásárolható gumilövedék kilövésére képes gáz- és riasztó vagy muzeális minősítésű fegyverek. Ezekhez a család bármely tagja hozzáférhet jogilag és gyakorlatilag is. Természetesen a fegyver tárolás ésszerű szabályait betartva, kisgyermekek által hozzá nem férhetően tárolva.

De van a házban riasztó, kivonuló szolgálatra kötve!

Jelen helyzetben a riasztó egy számunkra fontos jelzőrendszer, de nem a lakásba és esetleg a behatolás közben az otthoniaktól megrémülő és erre esetleg agresszívan reagáló betörő megállítását fogja szolgálni. Ez egyfajta jelzés számunkra, hogy baj van, behatoltak a lakásba, de erre a feladatra alkalmas egy kutya is. Nagyon fontos tudni, hogy a kivonuló szolgálatok a riasztás követően 5-15 percen belül érkeznek ki attól függően, hogy milyen kivonulási időt vállaltak a szerződési feltételeikben. A rendőrségre bekötött riasztó rendszer pedig már nem létezik, de ha létezne is a tavalyi évi átlagos rendőrségi vonulási idő 20 perc 37 másodperc volt.

Milyen fegyvert válasszunk?

A leggyakrabban elkövetett hiba az amikor egyedül (családtagjaink mellőzésével) vásárolunk lakásvédelem céljára fegyvert. Miért? Nagy általánosságban a férfiak ilyen esetben valamilyen éles fegyverre emlékeztető gáz- és riasztó pisztolyt választanak (jellemzően valami nagyméretű öntöltőt), amit a feleségük az esetek 99%-ában nem fog tudni csőre tölteni. Ettől fogva pedig csak egy közel egy kilogrammos több ezer forintos kalapáccsal fog rendelkezni egy éles szituációban. Arról nem is beszélve, hogy a folyamatosan töltött tárban lévő rugó egy idő után „kilágyul” ezért a fegyver elakadásának veszélye még inkább megnő. Amennyiben mégis öntöltőt választunk, érdemesebb olyat vásárolni ami tűzkészen tárolható, akár csőre töltve, kibiztosítva is. Ne feledjük stressz alatt mindenfajta plusz művelet végzése hibát vagy késedelmet okozhat. Ezért nem csak önvédelemre de lakásvédelemre is válasszunk revolvert, amennyiben van rá lehetőségünk gumilövedék kilövésére képes típust vagy valamely haza gyártó kínálatában lévő puskát.

Dolgozzunk csapatként, legyen tervünk és gyakoroljunk!

Ha figyelmesen elolvassuk a fentieket rájövünk, hogy azok az eszközök amiket említettünk benne a gumilövedékes fegyver kivételével bármelyik háztartásban megtalálhatóak. A zseblámpa és a „grab bag”-ként szolgáló kis táska is, ami nem más mint a tengerészek által használt menekülő táska benne minden olyan eszközzel ami szükséges a tengeren való életben maradáshoz csak éppen a mi szükségleteinkre szabva. Mindig legyen ebben a táskában mobiltelefon amiről segítséget kérhetünk, nem árt ha van benne SIM kártya is amiről el tudjuk érni a családtagjainkat vagy a szomszédokat, jó ha tartalmazza a család ügyvédjének elérhetőségét is.

Nem muszáj több millió forintért pánikszobát építenünk, általában azt a helyet válasszuk erre ahova amúgy is mennünk kell. Jelen esetben a gyerekszobát, de nagyobb gyereknél legyen inkább ez inkább a fürdőszoba. Akinek gyereke van tudja, hogy a „pisilni kell” mondat a legváratlanabb helyzetekben hangzik el, ráadásul a gyerekek nem tudják annyi ideig vissza tartani mint a felnőttek. A csomagban legyen némi keksz vagy más elemózsia és valami játék is mert valószínűleg sokat kell várni a segítség megérkezéséig. Addig jobb ha a kijelölt pánikszobában maradunk, nem terheljük a gyereket az esetleges látvánnyal.

A feladatok megosztása életbevágóan fontos, mindig legyen tervünk amit gyakorolunk is! A nagyobb gyerekeket is be lehet vonni játékosan, nem az a leghasznosabb ha eltitkoljuk előttük, hogy mit gyakorolunk. De a gyakorlás nem ér véget azzal, hogy egyszer ezt kitaláljuk, elpróbáljuk. Évente legalább egyszer, de ha valami megváltozik a lakásban (pl.: a bútorok elhelyezkedése, vagy átépítést hajtottunk végre) feltétlenül ellenőrizzük, hogy az eddigi terv továbbra is működő képes e. Értelemszerűen, ha az apa nincs otthon, az anya feladata elzárkózni a gyerekkel addig, amíg a segítség megérkezik.

Ha van fegyverünk, járjunk lőtérre!

Sokszor elmondjuk, hogy a gumilövedékes fegyverrel – hasonlóan az éleshez – gyakorolni kell. Igyekezzünk minimum fél évente (de inkább havonta-kéthavonta) elmenni lőtérre ahol nyugodt körülmények között, lövészet vezető segítségével tudunk gyakorolni. Az ő felügyelete mellett van lehetőségünk fejlődni is a pontosságban. Minden ilyen alkalommal vigyük magunkkal a párunkat is, hiszen ha mi nem vagyunk otthon ő is kerülhet olyan helyzetbe, amikor használnia kell a fegyvert. Ha van rá lehetőség, és ő is így gondolja vásároljunk neki is fegyvert, amivel egy végső védvonalat hozhatunk létre a „pánikszobában”.

Ne feledjük: „A gonosz győzelméhez csak az kell, hogy a jók tétlenek maradjanak!

 

Juhász Ákos

Pin It on Pinterest