Revolver vagy öntöltő?        
                                      
A kérdés állandóan felmerül, és örökké vita tárgya. De az érdekes, hogy az öntöltő mellett kardoskodók jellemzően nem értenek a (gáz)fegyverekhez, a revolverpártiak viszont jellemzően igen.

     
Önvédelemre csak revolvert! 
                      
Gazpisztoly.hu
         
Amennyiben a gáz-riasztó fegyvert legfontosabb felhasználási területe, az önvédelem (napi rejtett viselés) kapcsán vizsgáljuk, úgy a kérdés azonnal eldől. Logikusan gondolkodva öntöltő nem jöhet szóba. Természetesen itt modern, legalább középkategóriás, DA/SA elsütőszerkezetű, passzív ütőszegbiztosítással ellátott, és központi gyújtású töltényt tüzelő revolverre gondoljunk. A kis összehasonlításból kimaradnak az önvédelemre értelemszerűen alkalmatlan gázfegyver-kategóriák, mondjuk az alsókaros vagy öntöltő puskáké, illetve a kis teljesítményű töltényt tüzelő csúszótáras, vagy egyéb rendszerű ismétlőpisztolyoké. Egy kivétel van ez alól: a 9 mm Knall kaliberű Röhm-féle Norris Twinny (Twi-Nine) derringer, mely tökéletesen megbízható, és hatékony töltényt is tüzel. 2 lövés azonban kevés lehet, így az is visszaszorul tartalékfegyver-szerepkörbe.

Érvek a revolver mellett   
                 
– működése nem függ (ésszerű határok között) a tüzelt töltény gáznyomásától (és abban bizony nagy a szórás)
– csappantyúhiba (elcsettenés) esetén elég még egyszer meghúzni az elsütőbillentyűt és új töltény fordul az ütőszeg elé
– használatuk sokkalta egyszerűbb, ösztönösebb (stresszhelyzet alatt pláne) – csak az elsütőbillentyűt kell húzni, más dolga nincs a felhasználónak
– nem lehet véletlenül ki/be biztosítva, csőretöltve stb. felejteni, a kezelési biztonság nagyobb
– nem akadhat el a hátramozgó szán a ruházatban, testrészekben, ezzel akadályt okozva
– nem okozhat akadályt a laza megfogás, mint az öntöltők többségénél
– nincs állandóan megfeszített, kigyengülő rugó (tárrugó) – így azt nem kell pihentetni
– kevesebb mozgó, dinamikus terhelésnek kitett alkatrész, ami meghibásodhat
– tisztításhoz nem kell részlegesen szétszerelni a revolvert
– azonos ár mellett a revolver sokkalta hosszabb élettartamot kínál
     

        
Természetesen a legjobb revolver sem lehet 1000%-ig tökéletesen megbízható, hiszen minden ember alkotta szerkezet elromolhat. Csak éppen legalább 10-100x akkora eséllyel akad el, hibásodik meg egy öntöltő (gáz)pisztoly, mint egy hasonló minőségű revolver.  Murphy törvényei szerint pedig éppen akkor a legvalószínűbb az akadály, mikor a legjobban szükségünk van a fegyverre. Éles helyzetben akadályt elhárítani LEHETETLEN!

Érvek az öntöltő mellett
        
– Jellemzően nagyobb tárkapacitás
– Gyorsabb újratölthetőség (ha van póttár)
– Gyakran laposabb kialakítás
– Több akciófilmben van öntöltő, lehet vele macsónak láttatni magunkat a haverok/barátnő előtt. (És ez nem vicc, ez az abszolút, fő, és legdöntőbb érv, amiért a többség elsőre öntöltő gázpisztolyt vásárol.)

A nagyobb tárkapacitás polgári önvédelemnél, pláne gázfegyvernél erősen irreleváns. Ha 5-6 lövés nem elég könnygázból, akkor 7-17 sem lesz az. Ráadásul már 3-4 gázpatronnal akkora gázfelhőt alkotunk, hogy saját elmenekülésünkön is gondolkodni kell. A tárcsere lehetősége a fentiek miatt ugyancsak nem annyira létszükséglet. Még nagyon akciófilmeken felnőtt aggyal sem lehet olyan szituációt kitalálni, melyben mód és szükség lenne gázpisztolynál tárcserére.
            

          
A laposság, különösen zsebpisztolyoknál valóban elfogadható érvnek számít. Egy lapos (max. 2-2,5 cm), farzsebben (pocket holsterben) megbújó, jó minőségű zsebgázpisztoly nyári kánikulában kifejezetten kívánatos lehet. Azonban ez is leginkább csak tartalék-szerepkörben.

Kilogramm feletti tömegű, soklövetű öntöltő gázpisztolyt hordani értelmetlen, kényelmetlen, és legtöbbször erről mindenki leszokik. Azt se felejtsük el, hogy az öntöltő gázpisztolyoknak csak egy vékony rétege, krémje, a legjobbak alkalmasak rá, hogy kibiztosítva, csőretöltve, tűzkészen, és egyben biztonságosan viselhetőek legyenek. Stresszhelyzetben – esetleg egy kézzel – csőretölteni, vagy valami ergonómiailag rossz helyen levő biztosítót kezelni ugyancsak reménytelen.

Nem viselni, hanem mondjuk objektumvédelemre (boltban pult alatt) életképes lehet egy nagyobb öntöltő is, de akkor miért nem egy nagyméretű, de megbízhatóbb, kevesebb törődést igénylő revolver mellett döntünk?

Kétféle öntöltő létezik:

1. amelyik már elakadt
2. amelyik el fog akadni


Ne feledjük, a legjobb minőségű, legdrágább, legjobban karbantartott öntöltőnek is elég egyetlen rossz töltény, és nincs tovább.

Öntöltő: szilveszterkor ontja a rakétákat
             
Az öntöltő nagyméretű, soklövetű gázpisztolyokat azért ne írjuk le teljesen! Szilveszterkor (egyéb ünnepélyes alkalmakkor) nincs jobb eszköz náluk. Ugyanis revolver újratöltögetni 5-6 lövésenként, míg mindenki a látványosság folytatását várja, erősen illúzióromboló. Egy 4x-es multishooter rakétavető csővel – típustól függően – újratöltés nélkül akár 40-60 rakétát is az ég felé indíthatunk.
  
Vass Gábor 

Pin It on Pinterest