A. Fog/Cone    (KÖD)
B. Jet/Stream (SUGÁR)
C. Foam           (HAB)
D. Gel              (GÉL)

A. A köd szórófejes sprayk esetében a hatóanyag, kb. 30?50 cm átmérőjű aeroszol felhő formájában hagyja el a palackot, ami 0,5-1 m-es átmérőjűvé válik 1-1,5 méteren belül. Nagy előnye, hogy stresszhelyzetben vagy egy gyorsabb mozgású állat lefújása esetén is hatékony védelmet biztosít, mert nem igényel pontos célzást. Használatához nem kell nagy gyakorlat, mert arc felé irányítva hatékonyan teríti be a támadót, ezzel biztosít lehetőséget, hogy a másik irányba a védekező gyorsan el tudjon menekülni.
Az ilyen szórófejjel rendelkező gázsprayk alkalmazása a legpraktikusabb az utcai önvédelem esetén, hiszen nem követeli meg a pontos célzást!
(Hátránya, hogy zárt térben használva önveszélyes, szétterjed a kiporlasztott hatóanyag.)

B. A sugár szórófejek esetén a hatóanyagot keskeny sugárban spricceli ki a fej.
Nagy előnye a nagyobb hatótávolság, a nagyobb hatásos koncentráció, valamint, hogy időjárási viszonyoktól kevésbé függ a hatótávja.
Hátránya, hogy pontosan kell célozni, valamint ez nagy gyakorlatot is igényel. Stresszhelyzetben sokkal nagyobb az esély hogy elvétjük a célt! Ennek kiküszöbölése lehet a szakaszos ?lövések? leadása (majd a helyesbítés), no de kérdés megint az, hogy stressz szituációban van-e annyi lélekjelenlétünk és időnk, hogy tudunk lövöldözgetni-helyesbíteni szakaszosan?!

C. A hab szórófejjel bíró sprayk habosított (a borotvahabhoz hasonló) anyagot képesek kifecskendezni. A pontos célzás itt is elengedhetetlen, csak akkor hat, ha a támadó arcát ténylegesen eltaláltuk. Szélben, szeles helyzetben is könnyen mellélőhetünk vele, arra érzékenyebb, mint a JET típus. Zárt térben, kis távolságokra esetlegesen lehet megoldás egy támadó padlóra kényszerítésére. Inkább alkalmas kényszerítőeszköznek.

D. A gél vagy zselé állagú hatóanyagot kifecskendező szórófejek alkalmazásánál tudni kell, hogy csak akkor hatásos, ha megtapad az anyag az elkövető arcán. A hatásmechanizmusa, hasonló, mint a hab állagú hatóanyag esetében, de valamivel jobban tapad és kicsit kevésbé kényes a szélre. Ez is inkább zárt térben alkalmazásra való.

Pin It on Pinterest